Oefenen met lees strategieën

Er zijn verschillende lees strategieën, klik er eentje aan om er meer over te weten te komen.

Scannend lezen

Deze strategie is ervoor bedoeld om snel achter bepaalde informatie te komen zonder de hele tekst te lezen. Als je bijvoorbeeld een vraag krijgt over de geboortedatum van iemand, dan hoef je niet de hele tekst te lezen. Je scant de tekst dan op een geboortedatum. Je gaat dan bijvoorbeeld op zoek naar maanden (bijvoorbeeld: August) en jaartallen (bijvoorbeeld: 1971). Deze strategie bespaart je veel tijd. Klik hier voor een scan oefening.

Skimmend lezen

Deze strategie is ervoor bedoeld om globaal een tekst te begrijpen. Details zijn niet belangrijk. Dus als je een aantal woorden niet kent kun je de tekst toch begrijpen. Skimmen kun je bijvoorbeeld doen door de titel (eventuele plaatjes) en de eerste en de laatste alinea te lezen. Je kunt dan vaak zelf invullen wat er in het middenstuk staat. Een goede tekst is namelijk opgebouwd met een introductie (eerste alinea), een middenstuk of kern (tussenliggende alinea's) en een conclusie (laatste alinea). Klik hier en hier voor een skim oefening.

Woord raden (voorspellend lezen)

Deze strategie gebruik je vóór het lezen. In je eigen taal doe je dit meestal automatisch. Denk bijvoorbeeld maar aan het kopen van een tijdschrift in een winkel. Je leest wat er op de voorkant staat (titels, plaatjes) en dan voorspel je wat de inhoud ervan zal zijn. Wanneer je al wat van een onderwerp afweet kun je beter voorspellen waar het over zal gaan. Voorkennis van een onderwerp kan je dus veel helpen. Klik hier voor een voorspel oefening.